نشت تصادفی یا ناخواسته ادرار باعث می­شود که افراد از انجام دادن فعالیت­های مورد علاقه خود اجتناب کنند. بی­ اختیاری ادرار استرسی می­تواند به یک موضوع خجالت آور تبدیل شود، متاسفانه تعداد زیادی از افراد این اختلال بسیار شایع را پنهان می­کنند و به پزشک مراجعه نمی­نمائید. بانوانی که دچار بی­اختیاری استرسی هستند می­توانند برای رفع مشکل خود به پزشک مراجعه کنند، پزشک مربوطه به بهبود اعتماد به نفس و کیفیت زندگی آنها کمک می­کند. درمان بی­اختیاری استرسی به کمک لیزر، IncontiLase نام دارد.

بی­ اختیاری ادرار استرسی چیست؟


برخی از فعالیت­های جسمانی مانند راه رفتن، رقصیدن، انجام دادن تمرینات ورزشی، بلند کردن اشیا سنگین، خندیدن، عطسه کردن و سرفه کردن می­تواند به شکم و مثانه زنان فشار وارد کند. این فشار در برخی از افراد باعث نشت غیر ارادی ( در حد چند قطره ) می­شود، که به این عارضه بی­ اختیاری استرسی گفته می­شود. علاوه بر فعالیت­های جسمانی و انجام دادن برخی حرکات، بیماری­هایی مانند دیابت، سرفه مزمن، چاقی، و یبوست می­تواند به مثانه فشار وارد کند و باعث بی ­اختیاری استرسی شود.

آیا بی­ اختیاری ادرار استرسی هر دو جنس را درگیر می­کند؟


پاسخ این سوال مثبت است، احتمال بروز مشکلات ناشی از بی­ اختیاری استرسی در هر دو جنس وجود دارد، این در حالی است که احتمال بروز این اختلال در زنان بیشتر از مردان است. احتمال بروز بی­ اختیاری استرسی پس از زایمان بسیار زیاد است حدود 24 تا 29 درصد از زنان ئس از زایمان دچار بی­ اختیاری ادرار استرسی می­شوند. برخی از فاکتورهای ژنتیکی می­تواند باعث بروز این عارضه در زنانی شود که تا کنون سابقه زایمان نداشته­اند.

علل ابتلا به بی اختیاری استرسی چیست؟

شایع ترین علل بی­ اختیاری استرسی در زنان عبارت است از:

  • بارداری و زایمان می­تواند باعث کشیدگی و در نتیجه ضعیف شدن عضلات کف لگن شود. در نتیجه عدم محافظت از مجرای پیشاب در هنگام انجام فعالیت­های روزمره باعث بی­ اختیاری ادرار استرسی  اعمال فشار اضافی به مثانه می­شود.
  • یائسگی – در دوران یائسگی از میزان تولید هورمون زنانه استروژن کاسته می­شود، که این امر می­تواند در برخی از زنان منجر به بی­ اختیاری ادرار استرسی شود. زیرا پس از دفع ادرار، مجرای پیشاب به طور کامل بسته نمی­شود.
  • بی­ اختیاری استرسی در مردان یکی از عوارض جانبی جراحی پروستات است. گاهی اوقات حدود 6 تا 12 ماه طول می­کشد تا این اختلال به صورت خود به خود رفع شود. به این ترتیب مردانی که پس از جراحی پروستات دچار بی­ اختیاری ادرار می­شوند باید در خصوص گزینه­های درمانی موجود با پزشک خود مشورت کنند.

مزایای درمان بی­ اختیاری استرسی با لیزر چیست؟


  • در این روش هیچ گونه برشی روی پوست ایجاد نمی­شود و بیمار دچار خونریزی نخواهد شد.
  • درمان با لیزر یک روش ایمن، سریع، و ساده است.
  • بیمار نیازی به بستری شدن و دریافت مسکن ندارد.
  • بیمار نیازی به بیهوشی ندارد.
  • درمان با لیزر یک روش جراحی غیر تهاجمی است.
  • بیمار می­تواند پس از اتمام جراحی به منزل برگردد.

مکانیسم اثر درمان با لیزر برای بی­ اختیاری ادرار استرسی به چه صورت است؟


لیزر باعث گرم شدن دیواره واژن و مجرای پیشاب می­شود. این امر باعث تولید مجدد کلاژن در این نقاط می­شود، در نتیجه ضخامت دیواره مثانه و واژن افزایش می­یابد و تنگ می­شوند و متعاقبا این فرایند به محافظت از مثانه کمک می­کند. درمان با لیزر از نشت ادرار جلوگیری می­نماید. به طور کلی درمان با لیزر باعث تنگ شدن واژن و مثانه می­شود.
قبل از درمان، حین درمان، و بعد از آن چه اتفاقی رخ می­دهد؟

قبل از درمان


  • باید قبل از شروع درمان، آخرین نتیجه آزمایش پاپ اسمیر که حداکثر یک سال قبل انجام داده­اید را در اختیار پزشک بگذارید.
  • در صورتی که تعداد دفعات نشت تصادفی یا ناخواسته ادرار خود را ثبت کرده­اید، در اولین جلسه مراجعه به پزشک آن را همراه خود داشته باشید.
  • در صورتی که پریود هستید نمی­توانید از این روش برای درمان بی­ اختیاری استرسی استفاده کنید. اولین مرحله از چرخه قاعدگی بهترین زمان برای انجام لیزر درمانی است.
  • نیازی به ناشتا بودن قبل از درمان نیست بنابراین می­توانید همانند روزهای قبل غذا بخورید و مایعات بنوشید.

پزشک در اولین جلسه مشاوره، وضعیت شما را بررسی می­کند تا از سودمند بودن این روش اطمینان حاصل کند. پزشک به طور کامل درمان با لیزر را توضیح می­دهد و نکات مهمی که باید پس از درمان رعایت شود را گوشزد می­نماید. پس از مشاوره اولیه پزشک درباره سودمند بودن این روش برای شما به نتیجه گیری می­رسد؛ در صورتی که شما متقاضی مناسبی برای درمان با لیزر باشید پزشک در خصوص شروع فوری درمان تصمیم گیری می­کند یا به شما وقت می­دهد تا بتوانید فکر کنید و تصمیم بگیرید و در جلسات بعدی درمان را شروع کنید.

در حین درمان


هنگامی که برای شروع درمان به پزشک مراجعه می­کنید، لباس مخصوصی به شما تحویل داده می­شود که باید آن را بپوشید. این لباس تا بالاترین حد، حریم خصوصی شما را حفظ می­کند بنابراین نیازی به لخت شدن نخواهید داشت. از آنجایی که برای انجام این روش درمانی نیازی به بیهوشی نیست، از داروی بیهوشی استفاده نخواهد شد. شما در راحت ترین حالت ممکن روی صندلی مخصوص اتاق درمان دراز می­کشید. وسیله­ای شبیه اسپاکلوم است ( وسیله­ای که برای تست پاپ اسیمر و نمونه گیری مورد استفاده قرار می­گیرد ) به آرامی وارد واژن می­شود. شما هیچ گونه دردی را احساس نخواهید کرد و نیازی به ایجاد برش روی پوست نیست. در مرحله بعد، امواج لیزر از طریق اسپاکلوم وارد بدن می­شوند. این روش بسیار ساده است و انجام آن فقط 30 ثانیه طول می­کشد.

پس از درمان


پس از لیزر درمانی نیازی به بستری شدن و استراحت و مصرف داروهای مسکن نخواهید داشت. این روش فاقد خونریزی، بخیه زدن، و هر گونه عوارض جانبی است. پس از اتمام درمان نیازی به مصرف آنتی بیوتیک یا پماد نیست و می­توانید فورا پس از اتمام کار به منزل یا محل کار خود برگردید. اما باید پس از درمان به چند بسیار مهم توجه کنید. اگر چه شما عمل جراحی انجام نداده­اید، در مان با لیزر یکی از روش­های درمانی محسوب می­شود، بنابراین رعایت کردن برخی موارد اهمیت بسیار زیادی دارد:

  • باید تا دو هفته پس از درمان از ضرب دیدن یا آسیب دیدگی ناحیه تحت درمان اجتناب کنید. به همین دلیل باید تا دو هفته پس از درمان از داشتن روابط جنسی اجتناب کنید.
  • باید تا دو هفته از انجام دادن هر گونه فعالیت جسمانی شدید مانند بلند کردن اشیا سنگین خودداری نمائید.
  • تا چهار هفته پس از درمان نباید از تامپون استفاده کنید.

پزشک در روز درمان همه نکات ضروری را به شما گوشزد خواهد کرد و اطلاعات لازم در خصوص آنچه باید در منزل رعایت کنید را در اختیار شما قرار می­دهد. ممکن است حدود 4 ماه طول بکشد تا نتایج لیزر درمانی به طور کامل مشاهده شود. پزشک پیشنهاد می­کند که در 4 ماه اول پس از درمان، هرگونه سابقه بی ­اختیاری ادراری را ثبت کنید تا بتواند میزان بهبود شما را ارزیابی نماید. ممکن است دو ماه پس از درمان احساس کنید که برای فصول نتایج بهتر به یک مرحله دیگر درمان با لیزر نیاز دارید. شرایط جسمانی افراد مختلف و بی­ اختیاری استرسی ادرار در بیماران متفاوت می­باشد، بنابراین برخی از آنها به یک جلسه دیگر نیز نیاز خواهند داشت. تعداد جلسات درمان بیا توجه به شدت نشت ادرار قبل از درمان، متغیر است و ممکن است برخی از بیماران به دو جلسه نیاز داشته باشند.

نکات حائز اهمیت پس از درمان با لیزر شامل چه مواردی است؟

  • به هیچ گونه دارویی نیاز نخواهید داشت.
  • نیازی به استفاده از پماد نخواهید داشت.
  • نیازی به استراحت و بستری شدن نیست و می­توانند فورا پس از درمان به محل کار یا منزل خود برگردید.
  • باید تا دو هفته پس از عمل از انجام دادن فعالیت­های جسمانی سنگین خودداری کنید.
  • تا دو هفته پس از درمان از روابط جنسی پرهیز نمائید.
  • نباید تا چهار هفته پس از درمان از تامپون استفاده کنید.
  • از انجام دادن هرگونه فعالیتی که فشار زیادی را به مثانه و ناحیه تحت درمان وارد می­کند، مانند بلند کردن اشیا سنگین، اجتناب کنید.

پزشک در جلسه اول مشاوره و پس از درمان همه نکات فوق را برای شما توضیح خواهد داد.

شما به چند جلسه درمان با لیزر نیاز خواهید داشت؟


تقریبا همه زنانی که تحت درمان با لیزر قرار می­گیرند به یک یا دو جلسه نیاز خواهند داشت. تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان بی­ اختیاری ادرار به وضعیت بدن، شدت بیماری، و نحوه عکس العمل بدن به درمان بستگی دارد. تعداد جلسات مورد نیاز در افراد مختلف، متفاوت است. از آنجایی که سن بیمار بالا می­رود بدن او دستخوش تغییر می­شود، به این ترتیب تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان در بیماران، متفاوت است.

آیا درمان با لیزر با درد و ناراحتی همراه است؟


پاسخ این سوال منفی است. تقریبا همه بیماران ادعا می­کنند که در این روش هیچ گونه دردی را احساس نمی­کنند و این روش کاملا قابل تحمل است. برخی از بیماران در هنگام ورود پرتوهای لیزر به درون واژن سوزش خفیفی را احساس می­کنند که فقط چند لحظه طول می­کشد. پزشک هنگام درمان حضور دارد و از بیمار مراقبت می­کند. راحتی بیمار مساله بسیار مهمی است، بنابراین پزشک از راحتی او و تجربه یک احساس مثبت اطمینان حاصل می­کند.
در صورتی که هنوز برای درمان با لیزر آماده نشده باشید، چه روش­هایی برای بهبود بی­ اختیاری استرس وجود دارد؟
در صورتی که قصد دارید روش­های دیگری را برای بهبود بی ­اختیاری ادرار امتحان کنید، می­توانید از روش­های زیر بهره بگیرید:

  • عضلات کف لگن خود را تقویت کنید. انجام دادن تمرینات کگل به تقویت این عضلات کمک می­کند که متعاقباً باعث بهبود وضعیت دیواره واژن می­شود.
  • وزن اضافی خود را کاهش دهید. چاقی و اضافه وزن دیسک ابتلا به بی­ اختیاری ادرار را افزایش می­دهد.
  • استعمال دخانیات در ابتلا به بی ­اختیاری استرسی ادرار نقش مهمی را ایفا می­کند، بنابراین سعی کنید سیگار کشیدن را ترک کنید.
  • سرفه مزمن خود را درمان کنید.
  • از بیوفیدبک یا تحریک الکتریکی بهره بگیرید.

آیا لیزر درمانی باعث اختلال در باروری می­شود؟


پاسخ این سوال منفی است. لیزر درمانی هیچ گونه تاثیری بر باروری، بارداری و زایمان طبیعی ندارد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
تلفن نوبت دهی کلینیک