عفونت ادراری توسط پزشکان اغلب عفونت دستگاه ادراری (UTI) نامیده میشود. وقتی عفونت فقط در مثانه و مجرای ادراری است،UTI تحتانی نامیده میشود. اگر حرکت کند و یک یا هر دو کلیه را تحت تاثیر قرار دهدUTI فوقانی نامیده میشود. این عفونت میتواند جدیتر از UTI پایینی باشد، زیرا کلیهها میتوانند از طریق عفونت آسیب ببینند. عفونتهای ادراری در مردان زیر 50 سال نادر است. و بیشتر در مردان مسن دیده میشوند. عفونت ادراری میتواند باعث مشکلاتی در ادرار کردن مانند ادرار کردن بیشتر از حد معمول و نشت ادرار شود. همچنین لازم به ذکر است که بی اختیاری ادرار خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش میدهد.
بدن به طور طبیعی از طریق ادرار باکتریهای موجود در مسیر دستگاه ادراری را دفع میکند. در صورت تجمع این باکتریها در مثانه و دفع نشدن آنها منجر به ضعف مثانه در کنترل ادرار یا بیاختیاری ادرار در مردان میشود. روشهای مختلفی برای درمان بی اختیاری ناشی از عفونت ادراری در دسترس بیماران است.
متخصصین ما در کلینیک امید با ارائه روشهای موثر و کارآمد توانبخشی لگن مانند بیوفیدبک، تحریک الکتریکی و فیزیوتراپی از طریق ورزش و حرکات مناسب عضلات لگن و مثانه را تقویت میکنند . برای اطلاعات بیشتر و یا مشاوره با متخصصین ما جهت تشخیص و طرح درمان بی اختیاری ادرار میتوانید با شماره 09128444990 تماس بگیرید.
آشنایی با آناتومی دستگاه ادراری مردان
دو کلیه وجود دارد. هر یک در یک طرف قسمت فوقانی شکم. کلیهها ادرار تولید میکنند که از لولههایی به نام حالب به مثانه منتقل میشود. ادرار در مثانه ذخیره میشود. هر زمانی که ما به توالت میرویم، از طریق لوله ای (به نام مجرای ادرار) ، دفع میشود. در مردان غده پروستات دقیقا در زیر مثانه قرار دارد. اگر پروستات بزرگ شود، ممکن است بر چگونگی تخلیه مثانه تاثیر بگذارد.
عفونت ادراری در مردان چیست و چگونه ایجاد میشود؟
بیشتر عفونتهای ادراری به وسیله میکروبها (باکتریها) ایجاد میشوند که از روده خود شما میآیند. این میکروبها هیچ آسیبی به روده شما نمیرسانند اما اگر به قسمتهای دیگر بدن شما وارد شوند، میتوانند باعث ایجاد عفونت شوند. بعضی از باکتریها پس از دفع مدفوع در اطراف مسیر پشت (مقعد) باقی میمانند. این باکتریها گاهی به سمت لولهای میروند که ادرار را به مثانه میفرستد و از مثانه (حالب) خارج میکند. برخی از باکتریها در ادرار رشد می کنند و به سرعت تکثیر میشوند که باعث ایجاد عفونت میگردد.
در بعضی موارد یک مشکل زمینهای میتواند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهد. این موارد عبارتند از:
- پروستات بزرگ شده ممکن است تخلیه درست توسط مثانه را متوقف کند. ادرار ممکن است در مثانه جمع شود. در یک حجم زیاد ادرار میکروبها (باکتریها) به احتمال بیشتری منجر به عفونت میشوند.
- مشکلات مثانه یا کلیه ممکن است منجر به عفونت بیشتر شوند. به عنوان مثال، سنگهای کلیه یا شرایطی که باعث تجمع و عدم تخلیه درست ادرار میشوند.
- داشتن کاتتر ادراری. کاتتر یک لوله نازک، انعطاف پذیر، و توخالی است که از مثانه به خارج منتقل میشود. این لوله ممکن است برای کمک به عبور ادرار در شرایط مختلف مورد استفاده قرار گیرد. داشتن کاتتر شایع ترین علت عفونتهای ادراری است که در حین بستری در بیمارستان اتفاق میافتد.
- سیستم ایمنی ضعیف خطر ابتلا به عفونت، از جمله عفونتهای ادراری را افزایش میدهد. به عنوان مثال، اگر ایدز دارید یا شیمی درمانی دریافت میکنید.
در موارد دیگر عفونت بدون هیچ دلیلی مشهودی رخ میدهد. هیچ مشکلی در مثانه، کلیه، پروستات و یا سیستم دفاعی (ایمنی) وجود ندارد که بتواند شناسایی شود.
علائم عفونت ادراری چیست؟
نشانههای عفونت ادراری در مردان عبارتند از:
- ادرار کردن بیشتر از حد معمول، نشت ادرار، یا بیدار شدن از خواب برای ادرار کردن
- درد و یا سوزش در هنگام ادرار کردن
- درد یا فشار در شکم کمر یا کمر
- ادراری که بوی بدی دارد
- خون در ادرار
در برخی از مردان سالمند تنها علائم موجود ممکن است بروز گیجی یا احساس ناخوشایند کلی باشد و حتی هیچ یک از نشانههای واقعی ادراری وجود نداشته باشند.
آیا آزمایشاتی مورد نیاز است؟
نمونه ادرار میتواند تشخیص را تایید و میکروب (باکتری) که باعث عفونت میشود را شناسایی کند. اگر وضعیت خوبی دارید و عفونت برطرف شده است، معمولا آزمایشات دیگری لازم نیست. با این وجود، اگر پزشک شما مشکوک به وجود مشکل زمینهای باشد، ممکن است آزمایشات کلیه، پروستات یا مثانه را به شما توصیه کند،.
اگر عفونت با داروهای آنتی بیوتیکی برطرف نشود، یا اگر موارد زیر دیده شود، مشکل زمینهای وجود دارد:
- علائمی که نشان میدهد کلیه دچار عفونت است (و نه فقط مثانه)
- عود عفونتهای ادراری. به عنوان مثال، دو یا چند بار در یک دوره سه ماهه.
- داشتن مشکلات کلیه در گذشته ، مانند سنگ کلیه یا آسیب کلیه
- نشانههایی که انسداد جریان ادرار را نشان میدهد.
- ادرار خونی که پس از درمان با آنتی بیوتیک ادامه مییابد.
درمان عفونت ادراری در مردان چیست؟
درمانها شامل موارد زیر هستند:
- یک دوره مصرف داروهای آنتی بیوتیک، عفونت را به سرعت برطرف میکند. این دوره معمولا هفت روز است. اگر بعد از چند روز علائم شما از بین نرفت یا تا حدی برطرف شد، باید به پزشک مراجعه کنید.
- پاراستامول یا ایبوپروفن معمولا درد، ناراحتی یا درجه حرارت بالا (تب) را کاهش میدهد.
- اگر تب و احساس بدی دارید، برای جلوگیری از کمبود مایع در بدن (کم آبی) مقدار زیادی آب بنوشید.
برای پیشگیری از عفونت ادراری چه کاری میتوان انجام داد؟
راههای موثر برای جلوگیری از عفونت ادرای:
- مثانه را به طور مرتب خالی کنید. به محض اینکه احساس نیاز دارید، ادرار کرده و مثانه را خالی کنید. ادرار خود را برای مدت زمان طولانی نگه ندارید.
- مایعات را به صورت گفته شده مصرف کنید. از پزشک بپرسید که چه مقدار مایعات در روز بخورید و چه مایعاتی برای شما مناسب است. ممکن است نیاز به نوشیدن مایع بیشتر از حد معمول داشته باشید تا به دفع باکتریها کمک کند. الکل، کافئین یا آب مرکبات ننوشید. این کار میتواند مثانه شما را تحریک کند و علائم شما را افزایش دهد. پزشک شما ممکن است آب کرن بری را برای جلوگیری از UTI توصیه کند.
- پس از داشتن رابطه جنسی، ادرار کنید. این کار میتواند باکتریهایی که در طول رابطه جنسی منتقل میشوند، را از بین ببرد.
- به طور منظم ورزش عضله لگن را انجام دهید. تمرینات عضلات لگن میتواند به شروع و توقف ادرار کمک کند. عضلات قوی لگن ممکن است به شما کمک کنند که مثانه را راحتتر خالی کنید. این عضلات را به مدت 5 ثانیه محکم فشار دهید مانند زمانی که سعی دارید ادرار خود را نگه دارید. سپس 5 ثانیه رها کنید. به تدریج تا 10 ثانیه فشار دهید. 3 ست 15 تایی در روز ، و یا به صورت گفته شده، تکرار کنید.
جلوگیری از عفونتهای مثانه در آینده
تغییرات زیر در شیوه زندگی ممکن است به کاهش عفونت مثانه کمک کند:
- شش تا هشت لیوان آب در روز بنوشید.
- به محض اینکه احساس نیاز دارید، ادرار کنید.
- به جای استفاده از وان، دوش بگیرید.
- لباس زیر پنبه ای بپوشید.
- لباس زیر خود را روزانه عوض کنید
- قبل و بعد از رابطه جنسی ادرار کنید.
- از استفاده از دیافراگم یا اسپرم کش اجتناب کنید و از یک فرم جایگزین پیشگیری از بارداری استفاده نمایید.
- مردان: از کاندومهای غیر اسپرم کش روغنی استفاده کنید.
- زنان: بعد از ادرار کردن از جلو به عقب خود را پاک کنید.
- زنان: از دوش یا اسپریهای بهداشتی زنانه استفاده نکنید.
کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.